فلسفه تحلیلی سیاست

ترجمه: کوروش برادری

من احتمالا موضوع درس گفتار را گفت‌وگو درباره زندان‌ – درباره مشکل مختص زندان- پیشنهاد کرده بودم، اما به دلایل مختلف ناگزیر بودم این پیشنهاد را ردّ کنم. دلیل اول این است که من در سه هفته‌ای که در ژاپن بودم، پی بردم که مساله تنبیه[جزا، کیفر]، بزه‌کاری، زندان، در جامعه شما در مفاهیمی طرح می‌شود که کاملا با جامعه ما فرق دارد. من ازطریق تجربه زندان – وقتی من از تجربه زندان حرف می‌زنم منظورم این نیست که من آن‌جا حبس بودم، بلکه این است ‌که من در منطقه فوکواُکا از دو زندان دیدار کردم - بلافاصله تشخیص دادم، که در مقایسه با آن چه ما در اروپا می‌شناسیم، این امر تنها معرف تکمیل‌سازی و پیشرفت نیست، بلکه یک تغییر واقعی است. و به‌‌همین دلیل ضروری است دراین‌باره با کارشناسان ژاپنی هم‌‌‌فکری و بحث و مجادله کنیم. خطا است اگر من بخواهم شما را در جریان مشکلاتی، که هم اکنون در اروپا مطرح هستند، قرار دهم؛ درحالی‌که شما الان تجربیات بسیار مهمی از سر می‌گذرانید. و دلیل آخر این‌‌‌که مساله زندان تنها بخشی از یک رشته مسائل کلی‌ است. من فرصت یافتم که با انواع و اقسام ژاپنی‌‌ها گفت‌وگو کنم، و این گفت‌وگوها مرا قانع کردند که شاید جالب باشد جوّ عمومی را در نظر بگیرم که درآن، مسائل زندان، نظام کیفری و هم‌چنین یک رشته دیگر از سئوالات روز و حاد مطرح می‌شوند. به‌‌‌همین‌‌‌جهت تقاضای من از شما این است که مرا بابت این پیشزمینه، که من مبنای سخنرانی‌ام را بر روی مسائل عمومی نهاده و به مشکل زندان اکتفا نمی‌کنم، ببخشید. البته اگر می‌خواهید، می‌توانید من را به این‌خاطر ملامت کنید!

حتماً می‌دانید که در فرانسه روزنامه‌ای به نام لوموند وجود دارد و مردم معمولا از روی سخاوت «روزنامه بزرگ عصر» لقب می‌دهند. یکی از روزنامه‌‌نگارانِ این «روزنامه بزرگ عصر» روزی مقاله‌ای به شرح ذیل نوشته بود که موجب حیرت و تامل من شد. او می‌‌‌نویسد «چرا مردم امروز این‌‌‌ قدر درباره قدرت سئوال می‌کنند؟» و ادامه می‌دهد: « سئوال درباره قدرت، که خاطر ما را این چنین در پایان قرن بیستم مشوش ساخت، روزی قطعاً موجب حیرت می‌‌شود.»

من بر این عقیده نیستم که آیندگان ما، اگر لحظهای تامل کنند، نمیتوانند در باره این که انسانهای نسل ما دقیقاً در پایان قرن بیستم با چنین سمجی مساله قدرت را پیش میکشیدند، چندان تعجب کنند. زیرا وقتی مساله قدرت پیش بیاید، اصلا به این جهت نیست چون ما آن را پیش می کشیم. مساله قدرت پیش روی ما قرار می گیرد، ما را با خود مواجهه میکند. قطعاً این سئوال را زمانِ معاصر پیش پای ما نهاد، اما همچنین گذشتۀ ما، گذشتۀ نه چندان دوری که حالا تنها پرونده اش بسته شده است. درهرحال قرن بیستم با دو بیماری بزرگ قدرت آشنا بود، دو تبِ شدیدی که تجلیات سراسیمه شان راه زیادی پیموده اند. بدیهی است که هر دوی این بیماری، فاشیسم و استالینیسم، هستند که نبض زمانه اوایل قرن بیستم را تحت سلطه خود داشتند. قطعاً، هم فاشیسم و هم استالینیسم، واکنش به اوضاع و احوال واقعاً خاصی بودند. بی تردید فاشیسم و استالینیسم به نتایجی سوق دادند که تا آن زمان ابعاد ناشناخته ای داشتند؛ نتایجی که ما تنها می توانیم امیدوار باشیم که دوباره با آنها روبرو نشویم. واقعیت این است که فاشیسم و استالینیسم، که پدیده های بی بدیل اما غیرقابل انکاراند، از خیلی جهات فقط یک رشته از سازوکارها را، که از قبل در نظام های سیاسی و اجتماعی غرب وجود داشتند، استمرار بخشیدند. دست آخر، احزاب بزرگ، رشد دستگاه پلیس، وجود فنون سرکوبگری، نظیر اردوگاه هایِ کار، ارثیۀ هستند که عملا در جوامع لیبرالِ غربی نشوونمو کردند، و استالینیسم و فاشیسم تنها کافی بود به آن بپیوندند.

این تجربه ما را ملزم می سازد مساله قدرت را پیش بکشیم، زیرا ما نمی توانیم تامل کنیم یا سئوال کنیم: فاشیسم و استالینیسم تنها واکنش به شرایط و اوضاع واحوال خاصی نبودند، آنها همان جائی نیستند که امروز کماکان وجود دارند؟ ما باید، کاملا برعکس، در نظر بگیریم که در جوامع ما تقریباً مدام مَجازهای ساختاری وجود دارد که با نظام های ما همسرشت اند و در اولین فرصت می توانند بروز پیدا کنند، مجازهائی که یکسره این انواع زیادهروی های قدرت را ممکن می کنند، همان زیاده روی هایِ قدرت که نمونه های اش، آنهم نمونه های اجتناب ناپذیرش، نظام های موسولینی، هیتلر، استالین، نظام پیشین شیلی، نظام پیشین در کامبوجیا بودند.

به عقیده من، مشکل بزرگ قرن نوزدهم، لااقل در اروپا، فقر و فلاکت بود. مشکل بزرگی که گریبان اکثر متفکران و فلاسفه اوایل قرن نوزدهم را گرفت، مشکل ذیل بود: چطور ممکن بود تولید ثروت، که تاثیرات خیره کننده اش در تمام غرب رو به آشکارشدن گذاشت، چطور ممکن بود این تولید ثروت توامان باشد با فقیرشدن، فقر نسبی یا مطلق ( این سئوال دیگری است) دیگرانی که آن را تولید می کنند؟ من مدعی نیستم که این مساله فقیرشدن تولیدکنندگان ثروت، تولید همزمان ثروت و فقر، در پایان قرن بیستم در غرب به طورکل حل شده باشد، اما دیگر با این شدت دیده نمی شود. این درعین حال توسط مشکل دیگری کنار زده شد که مشکل کمبود ثروت نیست، بلکه مساله اِزدیاد قدرت است. جوامع غربی و، در کل، جوامع صنعتی پایان این قرن، جوامعی هستند که نگرانی پوشیده ای در آن ها موجود است یا حتی به طور کاملا مشخص جنبش های مقاومت وجود دارند، که این حوزه ازدیاد تولید قدرت را، که استالینیسم و فاشیسم بی شک تجسد آن در شکل ناب و به شیوه هولناکی بودند، طوری به پرسش می کشند که می توان گفت ما درست، همانطور که قرن نوزدهم به اقتصادی نیاز داشت که موضوع اصلی اش تولید و توزیع ثروت بود، اینک به اقتصادی نیاز داریم که هدفش تولید و توزیع ثروت نیست، بلکه اقتصادی که مناسبات قدرت را هدف بگیرد.

یکی از کهن ترین وظایف فیلسوف در غرب – فیلسوف، من می باید درعین حال [وظیفه] حکیم و ، برای این که این کلمه ترسناک بابِ روز را به کار ببرم، روشنفکر بگویم – و یکی از وظایف اصلی فیلسوف در غرب این بود که، مرزبندی کند، که مرزهای افراط قدرت را، این ماوراتولید قدرت، و آنهم همیشه بعد و تحت هر شرایطی که قدرت در معرض تبدیل شدن به تهدید است، ترسیم کند. فیلسوف در غرب همواره کمابیش در هیات ضد-مستبد است، و در انواع و اقسام مختلفی، که از زمان آغاز فلسفه یونانی نقش می گیرند:

فیلسوف یا ضد-مستبد بود، چون او خود نظام قوانین را، که قدرت در چارچوب آن در دولت-شهر مجاز بود اعمال بشود، تعریف کرد؛ وقتی مرزهای قانونی را تعریف کرد که قدرت در درون آن بدون خطر می توانست اعمال شود: نقش فیلسوف به مثابه قانونگزار است. این نقش سولون بود. در حقیقت لحظه ای که فلسفه یونانی آغاز کرد خود را از شعر جدا کند، لحظه ای که شعر یونانی شروع کرد خود را از شاعری جدا کند، لحظه ای که ادبیات یونانی شروع کرد خود را از شعر جدا سازد، لحظه ای که شعر یونانی بنا کرد شکل بگیرد، همان زمانی بود که سولون در یک اصطلاح، که هنوز شاعرانه بود، قوانین را صورتبندی کرد که شعر به تاریخ یونانی، هلنی خود قرار بود بدل شود.

دوماً، امکان دوم: فیلسوف می تواند ضد-مستبد باشد وقتی او به مشاور شهریار بدل می شود، به او درس حکمت، تقوا و حقیقت می دهد، تا هنگامی که حکومت می کند او را از آن بازدارد که از قدرت خود سوءاستفاده کند. فلسفه به منزله مربی امورتربیتی است؛ افلاطون است که به زیارت دیونیوس جبار می رود.

درآخر، سومین امکان: فیلسوف می تواند ضد-مستبد باشد، وقتی او می گوید که او دراصل، سوای این که قدرت چگونه علیه او یا دیگری سواستفاده شود یا نشود، به مثابه فیلسوف، در پراتیک فلسفی اش و در تفکر فلسفی اش در ارتباط با قدرت مستقل می ماند؛ او به قدرت می خندد. کلبیون [از این فلاسفه] بودند.

سولون، قانونگزار؛ افلاطون، مربی تربیتی؛ اصحاب فلسفه کلبی: فیلسوف به منزله مجری قدرت، فیلسوف به عنوان نقاب استتار قدرت، اگر ما می توانستیم نگاهی اتنولوژیک به غرب از زمان یونانیان بیندازیم درآن صورت می دیدیم این سه پیکره فیلسوف رشد می کنند و جای همدیگر را به طور متقابل می گیرند؛ ما شاهد به میدان آمدن یک تناقض سرشت نمای بودیم میان فیلسوف و شهریار، میان بازتابش فلسفی و اجرای قدرت. و من از خودم می پرسم آیا این تناقض میان بازتابش فلسفی و اِعمالِ قدرت نبود که فلسفه را بهتر از رابطه فلسفه با علم مشخص کرد. در مقایسه با علم، فلسفه دیرزمانی است که دیگر نمی تواند نقش اثبات را ایفا کند.برعکس، نقش مجری از حیث قدرت همیشه شایسته است بازی شود.

وقتی به شیوه ای دقت کرد که فلسفه درآن به لحاظ تاریخی نقش اش را به عنوان مجری قدرت بازی کرد یا خواست بازی کند، این به یک نتیجه تلخ دیگر راه می برد. یونان باستان فیلسوفان را قانونگزار، مشاور شهریاران دانست؛ بااین حال، هیچوقت برای مثال دولت-شهر افلاطونی وجود نداشت. اسکندر گرچه شاگرد ارسطو بود، اما امپراتوری اسکندری ارسطوئی نبود. و اگر راست است که رواقیون، حداقل زبدگان آنان، در رم و در دوران امپراتوری، در تار و پود اندیشه جهانی رسوخ کرد، اما این هم راست است که امپراتوری رومی رواقّي نبود. رواقیون برای مارک اورول شیوه ای امپراتور بودن بود، اما هنر یا فنّ حمکروائی کردن بر قلمرو امپراتوری نبود.

به بیان دیگر، و به عقیده من این نکته مهمی است، برخلاف آنچه در شرق، بالاخص در چین و ژاپن، روی داد، در غرب حداقل برای دوران طولانی فلسفه ای وجود نداشت که قادر بوده باشد با پراتیک سیاسی، پراتیک اخلاقی کل جامعه یکی باشد. غرب هیچ وقت با معادل آئین کنفسیوس آشنایی نداشت، یعنی با شکلی از تفکر که با تامل درباره نظم جهان یا با تفحص در آن درعین حال ساختار دولت، شکل روابط اجتماعی، که شیوه های رفتار فردی را، آنهم در خود واقعیتِ تاریخی، از پیش تجویز کرد. هرچقدر احیاناً تفکر ارسطوئی هم مهم بوده باشد یا قلمرو نفوذی که ارسطوئیسم ازنظر دگماتیسم قرون وسطا در اختیار داشت، اما ارسطو هیچ وقت دارای نقشی نبوده است که با آن نقشی، که کنفسیوس در شرق بازی می کند، قابل مقایسه باشد. در غرب حکومتِ فلسفی وجود نداشت.

بااین همه مسائل، و اینجا موضوع به عقیده من بر سر یک رویداد بااهمیتی بود که از زمان انقلاب فرانسه، از هنگام پایان قرن هجدهم و آغاز قرن نوزدهم عوض شده است. ازحالا به بعد، رژیم های سیاسی ساخته می شوند که نه تنها ایدئولوژیکی، بلکه ارگانیک، من مایلم بگویم پیوندهای سازمانی با فلسفه نشان می دهند. انقلاب فرانسه، حتا می توان گفت، امپراتوری ناپلئونی روابط ارگانیکی با روسو، و به شیوه کلی با فلسفه قرن هجدهم، داشت. پیوندهای ارگانیک میان دولت پروس و هگل؛ پیوند ارگانیک، هرچقدرهم این پارادوکس شنیده شود، میان دولت هیتلر و واگنر و نیچه. پیوندهای میان لنینیسم، دولت روسی و مارکس. قرن نوزدهم شاهد بود که در اروپا چیزی پا به صحنه گذاشت که تا آن زمان هیچ وقت وجود نداشته بود: دولت های فلسفی، که درعین حال دولت هائی هستند که بر شالوده گزاره های فلسفی، در درون نظام های فلسفی و به مثابه حقیقت فلسفی تاریخ می اندیشند، تامل می کنند، سازماندهی کرده و تصمیمات بنیادی خود را تعریف می کنند. این بی تردید بسیار پدیده جالب توجهی است که بسیار مایه تشتت فکری می شود، وقتی تامل کرد که این فلسفه ها، همه این فلسفه هائی که به فلسفه های دولتی بدل شدند، بدون استثنا فلسفههای آزادی بودند، از جمله فلسفه قرن هجدهم، اما همین طور فلسفه هگل، نیجه و مارکس. این فلسفه های آزادی منتها همیشه به اشکالی از قدرت مجال می دهند که، خواه به در شکل ترور، خواه در پیکره دیوانسالاری یا در پیکره ترور بوروکراتیک، نقطه مقابل رژیم آزادی بودند، درواقع نقطه مقابل آزادی که به تاریخ بدل شده بود.

کُمِدی تلخی وجود دارد، که مختص این فلاسفه غربی است: آنها بر مبنای یک رابطه متضاد اساسی با قدرت و اعمال نامحدود آن می اندیشند و درباره خود نیز بر همین پایه فکر می کنند؛ سرنوشت تفکر فیلسوفان منتها به آنجا انجامید که هرچه بیشتر به آنها گوش می دهید، هر چه آنها بیشتر در تاروپود قدرت و نهادهای سیاسی رسوخ می کنند، همان اندازه قویتر به اقتدارسازی اشکال افراطیِ قدرت خدمت می کنند. این بُعدِ کمدی تلخِ تبدیل هگل در قلمرو بیسمارکی بود؛ این کمدی تلخ نیچه بود که کل آثارش را موسولینی از هیتلر، هنگام سفرش به ونیز هدیه گرفت، هدیه ای که بنا بود از پیوستن موسولینی به هیتلر قدردانی کند. فلسفه، حتا قویتر از تکیه گاه دگماتیک دین، بر اعمالِ قدرت مطلق العنان مهر تائید زد. این پارادوکس با استالینیسم به اوج می رسد؛ استالینیسم که درعین حال یک فلسفه بود، خود را قویتر از هر کس به عنوان دولت نمایش می دهد؛ فلسفه ای که درست از بین رفتن دولت را اعلام کرده و پیش بینی کرده بود و فلسفه ای که با انتقال در دولت، به دولتی بدل شد که واقعا هرگونه بازتابش فلسفی و اصولا هرنوع امکان بازتابشی را سلب کرده و از آن جدا شده بود. او در معنای تحت الفظی دولتِ ناخودآگاه گشتۀ فلسفی در هیات دولت محض بود.

باتوجه به این وضعیت، که ما معاصران آن به شیوه دردناکی هستیم، رویکردهای متعددی ممکن است. می توان، این کاملا مشروع است، من حتا می خواهم بگویم صلاح است، ازلحاظ تاریخی پیوندهای عجیب وغریبی را بررسی کنیم که غرب فلسفه را به قدرت متصل کرد یا قابل اتصال ساخت: چطور ممکن بود پیوند میان فلسفه و قدرت در همان لحظه ای ساخته شود، که فلسفه اصل خود را، هرچند نه پاد-قدرت، اما لااقل مهار قدرت نهاد؛ آنهم در لحظه ای که فلسفه می باید به قدرت می گفت: این جا توقف کن، جلوتر نرو! آیا موضوع خیانت به فلسفه مطرح است؟ یا فلسفه همیشه درخفا، هماطور که مایل است بگوید، فلسفه معینی از قدرت بود؟ وقتی به قدرت گفت: ایست!، دراین صورت ما درواقع به لحاظ مجازی و درکل جای قدرت را نمی گیریم، آیا ما بعد خود را قانونِ قانون نمی سازیم و بعد خود را به عنوان قانون در واقعیت پیاده نمی کنیم؟

می توان همه این سئوالات را پیش گرفت. می توان برعکس گفت، که فلسفه در نهایت با قدرت سروکار ندارد، که رسالت عمیق و ماهوی فلسفه عبارت از این است هم وغم خود را وقف حقیقت کند یا درباره هستی تحقیق و تفحص کند؛ و این که فلسفه، وقتی در حوزه های تجربی راه خود را گم کند، همانطور که این سئوالات سیاست و قدرت هستند، تنها می تواند تباه شود. اگر بتوان به این سادگی به فلسفه خیانت کرد، تنها به این دلیل است چون فلسفه خود به خودش خیانت کرده است. فلسفه به خود خیانت کرده است، وقتی آنجا رفت که جایز نبود می رفت و وقتی سئوالاتی پیش کشید که سئوالات او نیستند.

اما احیاناً راه دیگری هم وجود دارد. من مایلم از این راه صحبت کنم. شاید قابلِ تصور است که برای فلسفه هنوز تاحدی امکان دارد در رابطه با قدرت نقشی بازی کند که دیگر نقش اثباتِ یا تمدیدِ قدرت نبود. شاید فلسفه بتواند هنوز نقشِ ضد قدرت بازی کند؛ به شرط این که این نقش این نباشد که در مقابل قدرت خود قانون فلسفه را به منصه ظهور برساند؛ به این شرط که فلسفه دست بردارد خود را یا به مثابه مربی تربیتی یا به مثابه قانونگزار بیندیشد، و این را وظیفه خود بداند استراتژیهای دشمن را در درون مناسبات قدرت، راهکارهای به کاررفته، مناطق مقاومت را تجزیه و تحلیل کند، روشن کند، قابل دیدن سازد و به تبعآن نبردهائی را، که بر سر قدرت جریان دارند، شدت ببخشد. وقتی فلسفه از این دست بردارد که سئوال قدرت را در مفاهیم خیر و شر طرح کند، بلکه برعکس در مفهوم وجود طرح کند. وقتی از خود نپرسد: قدرت خیر یا شر است، مشروع یا نامشروع است، مساله قدرت است یا مساله حق؟ بلکه خیلی ساده تلاش کند سئوال راجع به قدرت را از همه بارهای اخلاقی و حقوقی خلاص کند، بارهائی که قدرت تاکنون متاثر از آن بوده، و سئوال ساده را طرح کند که اغلب طرح نمی شود، هرچند برخی ها آن را از دیرباز پیش می کشند: مناسبات قدرت واقعاً چیست؟

ما دیرزمانی است می دانیم که وظیفه فلسفه کشف کردن آنچه مستور است، نیست، بلکه این است که درست همان چیزی را ملموس سازد که ملموس است، یعنی همان چیزی را قابل نمایان شدن کند که چنان نزدیک، چنان بی واسطه، چنان تنگاتنگ با خود ما مرتبط است، که ما این را به همین خاطر درک نمی کنیم. درحالی که وظیفه علوم این است که آن چیزی را قابل شناسائی کنند که ما نمی بینیم، وظیفه فلسفه این است همان چیزی را ملموس سازد که ما می بینیم. لذا ممکن بود در این ارتباط امروز وظیفه فلسفه این باشد: ارتباط فلسفه با مناسبات قدرت چیست؛ مناسباتی که ما اسیر آن ها هستیم و خود فلسفه دستکم نزدیک به صد و پنجاه سال مبتلای آن است؟

شما به من خواهید گفت، که این واقعا وظیفه فروتنانه، واقعا محدود و تجربی است، که البته در فلسفه تحلیلی انگلیسی-آمریکائی الگوی معینی از استفاده کامل مشابه از فلسفه وجود دارد. درحقیقت فلسفه تحلیلی انگلوساکسونی وظیفه خود نمی داند درباره ماهیت زبان یا ساختارهای عمیق زبان تامل و تعمق کند؛ این فلسفه درباره استفاده روزانه زبان در انواع سنخ های عقلانیت غور و بررسی می کند. برای فلسفه تحلیلی انگلوساکسونی موضوع بر سر تحلیل انتقادی تفکر برمبنای شیوه و طریق بیان چیزها است. من بر این اعتقادم، که می توان به همین شیوه فلسفه ای را تصور کرد که وظیفه اش تجزیه و تحلیل چیزی خواهد بود که روزانه در مناسبات قدرت روی می دهد؛ فلسفه ای که تلاش خواهد کرد نشان دهد موضوع مناسبات قدرت، اشکال، چیزها، اهداف چیست و این ها چه هستند. فلسفه ای که لذا بیشتر بر مناسبات قدرت ناظر خواهد بود تا بر بازی های زبانی؛ فلسفه ای که سمتگیری اش بیشتر همه روابطی خواهد بود که تاروپود بدن اجتماعی را درهم می تنند؛ تا اثرات زبانی که در تفکر نشست می کنند و سنگ پایه آن هستند. می توان و می بایست چنین چیزی را مانند یک فلسفه تحلیلی-سیاسی تصور کنید، به همین جهت می بایست به یاد آورد، که فلسفه تحلیلی زبان انگلیسی-آمریکائی از آن نوع ارزشیابی های قوی پرهیز می کند، که نزد هومبولت یا برگسون دیده می شود – نزد هومبولت، که زبان برای او خالق هر گونه ارتباط ممکن میان انسان و جهان بود، درنتیجه خالق جهان مانند خالق انسان، یا ارزش زدائی برگسونی که مدام تکرار می کند که زبان بی قدرت است، که زبان صلب است، که زبان مرده است، که زبان وابسته به مکان است، که زبان درنتیجه باید تجربه و آگاهیِ استمرار را لو دهد. به جای این نوع کیفیت های محکم یا کیفیت زدائی ها، فلسفه انگلوساکسون تلاش می کند بگوید که زبان نه هیچ وقت فریب می دهد و نه هیچوقت فاش می کند. زبان بازی است، و به همین خاطر مفهوم بازی مهم است.

احیاناً می توان در قیاس با این قضیه گفت، موضوع تحلیل یا نقد مناسبات قدرت این نیست که آن ها را به شیوه جهانی، قطعی، مطلق یک جانبه ای به گونه منفی ارزشگزاری یا تحسین و تمجید کرد؛ مساله این نیست بگوئیم، که تنها کاری که از دست مناسبات قدرت برمی آید مجبورکردن و ملزم کردن است. به همین قسم ما جایزنیستیم باور کنیم که می توانیم از مناسبات قدرت به طور کلی یک دفعه، از طریق یک نوع گسست رادیکال یا فراری بدون بازگشت فرار کنیم. بازی مسببِ مناسباتِ قدرت هم می شود؛ بازی های قدرت وجود دارد که لازم است آنها را در مفاهیم تاکتیک و استراتژی تحلیل کرد، در مفاهیم قاعده و تصادف، در مفاهیم کاربری و هدف. تلاش من این بود که بر پایه این مشی کارکنم و من مایلم برخی از خطوط تحلیل را، که می توان دنبال کرد، روشن کنم.

می توان این بازی های قدرت را از زاویه های مختلف بررسید. به جای بررسی کردن بازی بزرگ دولت با شهروندان یا با دولت های دیگر، من ترجیح دادم – بی تردید بواسطه گرایش شاخص یا شاید تمایل به روان نژندی اجباری- بیشتر به بازی های محدود، بازی های فروتنانه توجه کنم که در فلسفه از هیچ منزلت نجیب و شناخته شده ای مانند مشکلات بزرگ برخوردار نیستند: بازی های قدرت پیرامون جنون، بازی های قدرت پیرامون پزشکی، بیماری، بدن بیمار، بازی های قدرت پیرامون نظام کیفری و زندان، مسائلی هستند که ذهن مرا تاکنون به دو دلیل مجذوب خود کرده اند.

دلیل دیگری وجود دارد که من ازروی آن به این سئوالات و این بازی های قدرت علاقمند بودم. به نظرم میرسد که درواقع این بازی ها به مثابه مبارزات بزرگ دولتی و نهادی هستند که امروز نگرانی و علاقمندی انسان ها هستند. برای مثال، وقتی به شیوه و طریقی نگاه کنید که در فرانسه الان مبارزات انتخاباتی برای انتخابات مجلس ملی جریان دارد، باتوجه به مطبوعات، رسانه های گروهی، سیاستمداران، مسئولان حکومتی، که برای فرانسویان بکرات تکرار کردند که آنها در شرف آن خواهند بود نقش تعیین کننده ای برای آینده شان بازی کنند، قطع نظراز نتیجه انتخابات و تعداد رای دهندگان عاقلی که به پای صندوق انتخابات رفتند، ازاین واقعیت شگفت زده می شوید ، که انسان ها درآخر اصلا هیچ حس نمی کنند که این انتخابات ممکن است معنای تراژیک تاریخی یا تصمیم داشته باشند.

برعکس سال هاست که جوامع بسیاری مایه تعجب من هستند، نه تنها در جامعه فرانسوی، همهمه دائمی بر سر مسائلی که دیروز حاشیه ای و تاحدی نظری بودند: دانستن این که آدم چگونه می میرد؛ دانستن این که چه اتفاقی برای یکی می افتد، وقتی در بیمارستان جان دهد؛ دانستن این که خرد ما در چه حالی است یا داوری که انسان ها درباره خرد ما می کنند، دانستن این که، چه می شود وقتی آدم دیوانه است؛ آدم چیست وقتی دیوانه است؛ دانستن این که در آن روز چه اتفاقی می افتد که آدم قانون را نقض کند و به همین خاطر آدم توسط دستگاه نظام کیفری دستگیر می شود. همه این ها عمیقا بر روی زندگی، احساس، ترس از معاصرانمان اثر می گذارد.به هرحال ما در یکی از لحظاتی قرار داریم که این سئوالات روزانه، حاشیه ای و تاحدی صامت در آن به سطحی از گفتمان درونی رسیده اند که انسان ها در آن نه تنها قبول می کنند درباره آن صحبت کنند، بلکه همچنین اینکه، در بازی گفتمان ها شرکت کنیم و در آنها موضعگیری کنیم. جنون و خرد، مرگ و بیماری، تنبیه، زندان، قانون، همه این ها روزمرگی ما است، و این روزمرگی است که به نظر ما اساسی می نماید.

علاوه براین من عقیده دارم، که می باید جلوتر رفت و گفت که نه تنها این بازی های قدرت بر سر زندگی و مرگ، خرد و بی خردی، قانون و جنایت اکنون به حدی رسیده است که آن ها دستکم در دوره بی واسطه آتی برخوردار نبودند، بلکه این که هم مقاومت و پیکارهای درحال شکوفائی دیگر همین شکل را ندارند. حالا دراصل موضوع دیگر بر سر این نیست که در بازی های قدرت، که برای آزادی یا حقوق ما احترام بیشتری ایجاد می کند، شر کت کنیم؛ ما دیگر خواهان این بازی ها نیستیم. مساله دیگر بر سر تقابلات در درون این بازی ها نیست، بلکه بر سر مقاومت ها علیه بازی و اعراض از خود بازی است. این صفت ممیزه یک رشته از مبارزات و چالش ها است.

زندان را در نظر بگیرید. سالیانِ سال، می خواهم بگویم صدها سال، به هرحال از زمانی که زندان به عنوان سنخ کیفری در درون نظام های تنبیهی غربی وجود دارد، از زمان قرن نوزدهم به این سو، یک رشته طولانی از حرکت ها، انتقادها، مخالفت های گاه شدید رشد کرد که سعی داشتند شیوه کارکرد زندان را تغییر دهند، شرایط زندانی، منزلت اش، هم در زندان هم پس از زندان. ما می دانیم که اکنون دیگر ، و برای اولین بار، موضوع این بازی یا این مقاومت مطرح نیست، موضع در درون خود بازی نیست؛ موضوع بر سر اعراض از خود بازی است. گفته می شود: هیچ زندانی نباید وجود داشته باشد. و وقتی بر اثر این انتقاد شدید افراد عاقل، قانونگزاران، تکنوکرات ها، حکومتگران سئوال می کنند: « اما خواست ما چیست؟»، آن وقت پاسخ این است: « این مساله ما نیست به شما بگوئیم با چه سُسی ما می خواهیم خورده بشویم؛ ما دیگر نمی خواهیم در این نظام تنبیهی شرکت کنیم، ما دیگر نمی خواهیم بازی قضائی را بازی کنیم.» در قضیه فرودگاه ناریتا (منظور ساختن یک فرودگاه جدید در منطقه ناریتا در توکیو بود که با مخالفت شدید ساکنین این محله روبرو شد.م.) که مدت هااست در ژاپن رخ می دهد، به نظرم خصلتِ گویای چیزی است که بازی دشمنان یا کسانی که مقاومت کردند این نبود که ازاین طریق تا حد ممکن به مزایای زیادی دست یافت، که به قانون استناد کرد و از محکومیت خلاص شد. کسی نمی خواست بازی سنتی سروسامان یافته و نهادینه دولت و الزامات اش و شهروندان و حقوقشان را بازی کند. مخالفان اصلا نمی خواستند تن به بازی بدهند، آن ها مانع از آن می شوند که بازی بازی خود را انجام دهد.

دومین شاخصه پدیده هائی، که من تلاش می کنم آن ها را بشناسم و تجزیه و تحلیل کنم این است، که آنها مسائل مبهم و مرکززدا می سازند. این چیزی است که من مایلم بگویم. نمونه زندان و نظام تنبیه را در نظر بگیرید. چه کسی در قرن هجدهم، در حوالی سال ۱۷۶۰، در زمانی که برای اولین بار مشکل تحول رادیکال نظام تنبیه مطرح می شود، این سئوال را و بر چه اساسی طرح کرد؟ این اقدام نظریه ساز، تاریخ نگار حقوق، فلاسفه با روح زمانه سازگار بود که به هیچ وجه سئوال درباره خود زندان را پیش نکشیدند، بلکه مشکل بسیار کلی قانون در یک کشور آزاد چه بایستی باشد و به چه شیوه ای، درد درون چه مرزهائی و تاکجا قانون بایستی به کار برده شود. این پیامد این بازتابش مرکزی و نظری بود که پس از چندین سال به آنجا کشید که مجازات، یگانه امکان تنبیه زندان بایستی باشد.

این مساله، در سال های گذشته، در کشورهای غربی در مفاهیم کاملا متفاوت و به شیوه کاملا دیگری مطرح می شود. آغازگاه هرگز یک درخواست بزرگ و جهانی برای نظام حقوقی بهتر نبود. آغازگاه ها همیشه ناچیز و کوتاه بودند: تاریخ های دستمزد کمتر، فقدان راحتی در زندان ها. برمبنای چنین پدیده های محلی و خاص، در مکان های کاملا مشخص، مشخص شد که پدیده در حال گسترش است، خیلی سریع رو به رشد است و یک رشته از انسانها را دربرگرفت که نه در همان وضعیت بودند نه همان مشکلات را داشتند. می توان اضافه کرد، که این مقاومت نسبتا بی تفاوت بود درمقابل رژیم های سیاسی یا نظام های اقتصادی، حتا گاهی درمقابل ساختارهای اجتماعی کشورهائی که در آنها او رشد کرد. برای مثال مبارزه وجود داشت، مقاومت اعتصابات در زندان ها هم در سوئد، که در مقایسه با کشورما نظام حقوقی و کیفری فوق العاده پیشرفته ای تجسم می کند، هم در کشورهائی مانند ایتالیا یا اسپانیا که وضعیت در آنها خیل بدتر و بستر سیاسی کاملا دیگر بود.

همین امر را احیاناً می توان درباره جنبش زنان و مبارات بر سر بازی های قدرت میان مردان و زنان گفت. جنبش فمینیستی در سوئد همان قدر در حال رشد است که در ایتالیا، جائی که منزلت زنان، منزلت روابط جنسی، روابط میان شوهران و همسران کاملا از هم متفاوت بودند. این به خوبی موید آن است که هدف همه این جنبش ها هدف جنبش های سنتی سیاسی یا انقلابی نیست: موضوع اساساً بر سر نایل شدن بر قدرت سیاسی یا نظام اقتصادی نیست.

شاخصه سوم: هدف این نوع از مقاومت و مبارزه هسته واقعیات، قبل از استثمار اقتصادی، قبل از خود نابرابری، خود قدرت هستند. آن چه در مبارزات مورد سئوال است این واقعیت است که قدرت معینی اعمال شود و این که فقط این واقعیت که آن اعمال می شود غیر قابل تحمل است. من برای مثال یک لطیفه را درنظر می گیرم که شما خواهید خندید، اما می توانید هم جدی بگیرید: در سوئد زندان هائی وجود دارد که زندانیان در آن ها زنانشان را ملاقات می کنند و با آن ها می توانند همخوابه شوند. هر زندانی یک اطاق دارد. روزی یک دانشجوی زن جوان سوئدی و ستیزه جو، پیش من آمد تا از من تقاضا کند به او کمک کنم فاشیسم در زندان های سوئد را به باد انتقاد بگیرد. من از او سئوال کردم فاشیم در کجا می باشد. او به من جواب داد: اطاق هائی که زندانیان در آن می توانند با زنانشان عشقبازی کنند، قفل نمی شوند. قطعاً، این مرا به خنده انداخت؛ درعین حال این خیلی موید قدرت مد نظر در این جا هست.

به همین شیوه ایرادات و انتقاداتی که علیه نهادهای پزشکی نشانه گرفته بودند – من به انتقادات ایلیچ فکر می کنم، اما خیلی های دیگر هم-، نه در هسته، نه در پایه و اساس این واقعیت را هدف نگرفته بودند که سازمان های پزشکی سوددهي را به جریان انداختند، هرچند هم مایل بود روابط میان کارخانجات داروسازی، راهکارهای معین پزشکی و نهادهای معین امورات بیمارستان را مورد نقد و انتقاد قرار دهد. آن چه به پزشکی ایراد گرفته می شود این هم نیست، که آن ها از دانش شکسته و گاهی آغشته به خطا برخوردار هستند. هسته ایراد این است، به نظر من، که آن ها روی بدن، بر روی درد بیمار، درباره زندگی و مرگ اش قدرت کنترل ناپذیری اعمال می کند. من نمی دانم، آیا در ژاپن هم همین طور است، اما در کشورهای اروپائی مایه حیرت من است که مشکل مرگ در پیکره ایراد از پزشکی صورتبندی نمی شود، انتقاد از آن نیست که پزشکی قادر است ما را طولانی تر در زندگی نگاه دارد، بلکه از این که ما را در زنده نگاه می دارد، حتا وقتی ما این را نمی خواهیم. ما به پزشکی، دانش پزشکی، ساختار فنی پزشکی ایراد می گیریم به جای ما درباره زندگی و مرگ تصمیم می گیرند ما را در زندگی ساختگی علمی و تکنیکی نگاه دارند، که ما دیگر نمی خواهیم. حق مرگ حق نه گفتن است به دانش پزشکی، نه استحقاق کاربرد دانش پزشکی. هدف دانش است.

در قضیه فرودگاه ناریتا نیز ما چنین چیزی را مشاهده می کنیم: دهقانان ناریتا قطعا می توانستند از مزایای زیادی بهره مند شوند، اگر برخی از پیشنهاداتی را که به آن ها داده شده بود قبول کرده بودند. سرپیچی آنها علیه چیزی نشانه رفته بود که یک نوع از قدرت بر آن ها اعمال کرد، که آن ها نمی خواستند. این مساله که چگونه قدرت بر آن ها تاثیر می کند، قوی تر از اهدافِ اقتصادی مساله است. در قضیه ناریتا مساله بر سر این واقعیت محض است که تصمیم مصادره از بالا صادر شده است، و مخالفان به این قدرت خودکامه با سرنگونی خشونت آمیز قدرت جواب می دهند.

آخرین شاخصه ای که من ازحیث مبارزات مایلم بر آن اصرار کنم این است، که موضوع، به دو معنی، بر سر مبارزات مستقیم است. ازیک طرف آنها ناظراند بر نهادهای بعدی قدرت هستند، مربوط به همه آن چیزهائی هستند که بی واسطه بر روی افراد تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر، موضوع این مبارزات این نیست از اصل بزرگ لنینی دشمن عمده یا ضعیف ترین عضو حلقه پیروی کنند. مبارزات بی واسطه انتظار راهحل مشکلات را از لحظه بعدی، از انقلاب، از رهائی، از از بین رفتن طبقات یا از مردن دولت ندارند. در مقایسه با یک هیرارشی نظری توضیحات یا نظم انقلابی، که تاریخ را قطبی کرد و دقایق آن را سلسله بندی کرد، می توان از مبارزات آنارشیستی صحبت کرد؛ آنها خود را در درون یک تاریخ مندرج می کنند که بی واسطه است، که خود را بی پایان می داند و به رسمیت می شناسد.

من حالا مایلم به این فلسفه تحلیلی-سیاسی بازگردم که از آن من پیش از این صحبت کردم. به نظرم می رسد، که نقش چنین فلسفه تحلیلی قدرت می بایست در این باشد اهمیت این مبارزات و این پدیده ها را درک و ثبت کند؛ چیزهائی که تاکنون اهمیت ناچیزی برای آنها قائل بودند. می باید نشان داد، چقدر این فرآیندهای مبهم، میانمایه، اغلب کوچک، ناآرامی ها، مبارزات از اشکال مبارزه، که در غرب این قدر در ذیل علامت انقلاب ارزشگزاری شد، فرق دارند. این قطعیت مطلق است که ما آنچه را، سوای این که ارجاعات نظری آنانی که در این مبارزات شرکت می کنند چیست، سوای این که اصطلاحات به کار رفته چیست، با فرآیندی سروکار داریم، که، هرچند خیلی مهم است، اصلا و ابدا فرآیند اشکال انقلابی، مورفولوژی انقلابی در معنای کلاسیک کلمه «انقلاب» نیست؛ تاجائی که انقلاب یک مبارزه جهانی و واحد یک ملت، یک خلق، یک طبقه را مشخص می کند، مبارزه ای که وعده می دهد قدرت قدرت را از پایه و اساس سرنگون کند، آن را از ریشه اش نابود کرد؛ تاجائی که انقلاب به معنای مبارزه ای است که بشارت رهائی تام را می دهد، مبارزه الزامی، ازآن جاکه او طلب می کند که همه مبارزات دیگر تابع او خواهند بود و وابسته او هستند.

ما در پایان این قرن بیستم شاهد چیزی مانند پایان عصر انقلاب نیستیم؟ این نسل پیشگوئی، حکم مرگ درباره انقلاب به نظرم تا حدی خنده دار می نماید. ما شاید در شرف آنیم پایان یک دوره تاریخی را تجربه کنیم که از زمان ۱۷۹۲-۱۷۹۳ لااقل برای غرب از طریق انحصار انقلاب تحت سلطه بود، به همه آن تاثیرات بعدی استبداد، بدون این که این ازمیان رفتن انحصار انقلاب به معنای بالابردن ارزش رفرمیسم است. در مبارزاتی که من از آنها حرف زدم، موضوع به هیچوجه بر سر رفرمیسم نیست، چونکه نقش رفرمیسم عبارت از این است که پس از یک رشته از تغییر و تحولات نظام قدرتی را تثبیت کرد، درحالی که در همه این مبارزات مساله ثبات زدائی از سازوکارهای قدرت است، ثبات زدائی ظاهرا بدون هدف است.

این مقایسه با اصول، با اصل تقدمی، با امتیاز انقلاب مبارزات غیرمتمرکز، درعین حال پدیدارهای وضعی نیستند که تنها به دوره های خاصی متصل بوند. آن ها به یک واقعیت تاریخی اشاره دارند که به شیوه ای وجود دارد، که شاید مشهود نیست، اما در جوامع غربی سال هاست به شیوه بنیادی ریشه دوانیده است. به نظرم می رسد که این مبارزات یکی از ساختارهای کمتر آشنا، اما اساسی جوامع ما را هدف گرفتند. اشکال معینی از اعمال قدرت کاملا ملموس هستند و مبارزاتی را بوجود آوردند که می توان به سرعت بازشناخت، چون موضوعشان خود قابل لمس است: علیه اشکال استعماری، اتیکی و زبانی حاکمیت سرکوب مبارزات ملی گرایانه سمتگیری کردند، مبارزات اجتماعی، که موضوعشان تلویحی و مشخص اشکال اقتصادی استثمار بود؛ مبارزات سیاسی علیه اشکال تلویحی و آشکار قدرت سیاسی و حقوقی وجود داشت. مبارزاتی که، من از آن ها حرف می زنم، هدفشان قدرتی است که در غرب از زمان قرون وسطا وجود دارد، یعنی شکلی از قدرت – و این شاید در مقایسه با اشکال قدرت دیگر سختی بیشتری هنگام تحلیلشان است-، که نه در معنای دقیق یک قدرت سیاسی یا حقوقی است نه یک قدرت اقتصادی، نه یک قدرت انقیادِ اتیکی و با این وجود نیروی بزرگ ساختارساز در درون جامعه ما دارد. این قدرت از ریشه قدرت مذهبی است، قدرتی است که مدعی است می خواهد انسان ها را درحین کل زندگی شان و در هر موقعیت از زندگی هدایت کند و اداره کند، قدرتی که وجود انسان ها را در تمام جزئیت اش و در رشد کلی شان از بدو تولد تا گاه مرگ تصاحب کند، و آن هم تا آن ها را به شیوه رفتاری معینی، به رستگاری روحی شان مجبور کند. این قدرت را می توان قدرت کشیشی نام نهاد.

به لحاظ لغوی، و اگر کلمات را کلمه به کلمه گرفت، قدرت کشیشی قدرت شبان بر روی گله اش اشت. قدرتی از این نوع را، با این دقت، با این حد از غمخواری، آنقدر در صد رستگاری همه و هرکس است، جوامع باستانی نمی شناختند و آن ها آن را هم احتمالا هرگز نمی خواستند. نخست با مسیحیت، با نهادهای کلیسا، سازمان هیرارشیک و منطقه ای اش، اما همچنین کلیت سهشها درباره فراسوی، گناه، نجات، اقتصاد استحقاق به همراه تعریف نقش کشیش تصور طلوع کرد توسط مسیحیان به منزله اجزای یک گله، ازحیث تعداد معینی از افراد، که از منزلت خاصی بهره می برند، حق و وظیفه دارند وظایف کشیشی را به عهده بگیرند.

قدرتِ شبانی درحین کل قرون وسطا در روابط تنگ و دشوار جامعه فئودال رشد کرد. این با جنبش اصلاح و ضد-اصلاح قرن شانزدهم شدیدتر رشد کرد. در جریان این تاریخ، که با مسیحیت شروع می شود و تا اواسط عصر کلاسیک ادامه می یابد، حتا تا آستانه انقلاب فرانسه، قدرتِ شبانی حاوی خصلتی ماهوی و در تاریخ تمدن ها یگانه بود: درحالی که قدرت شبانی از یک سو کاملا مانند هر قدرت دیگر سنخ سیاسی یا مذهبی بر روی کل گروه اعمال می شود، نگرانی عمده و وظیفه اصلی اش از سوی دیگر این است به خاطر رستگاری همه آن قدر بکوشد که درعین حال به فکر هر گوسفند گله، هر فرد است، نه تنها به این خاطر که او را وادارد در این یا آن شیوه عمل کند، بلکه درعین حال برای اینکه او را بشناسد، کشف کند تا ذهنیت اش را به منصه ظهور برساند و رابطه ای را بسازد که او با خود و وجدان خودش دارد. فنون نگرانی روحی مسیحی ازحیث مدیریت وجدان، همه این راهکارهائی که مشتمل آزمون تا اعتراف هستند، ازطریق اقرار، رابطه الزامی خود با خود در مفاهیم حقیقت و گفتمان الزامی، این آن چیزی است، که به نظر من، یکی از نکات بنیادی قدرت شبانی است؛ که آن را به یک قدرت فردساز تبدیل می کند. در شهرهای یونانی و در امپراطوری روم باستان قدرت لازم نداشت با همه افراد آشنا باشد و در رابطه با هر یک از آنها یک نوع هسته حقیقت کوچک بسازد که اعتراف را در ملا عام بکشد و شنیدن دقیق کشیش می باید ثبت و ارزیابی کند. قدرت فئودالی همچنین نیاز چندانی به اقتصاد فردی ساز قدرت نداشت. حتا سلطنت مطلقه و دستگاه فرمینی اش نیز به آن نیاز نداشتند. این قدرت ها کل اجتماع یا گروه هائی را هدف قرار دادند، مناطق، مقولات فرد. آدمیان به طور گروهی زندگی می کردند – یا جوامع صنفی، نه در جامعه فردی ساز. پیش از عصر بزرگ تکامل جامعه صنعتی و جامعه بورژوازی، قدرتِ دینی مسیحیت بدنِ جامعه را تاسرحد بنیادگذاری افراد، که ناظر بر این شکل از ذهنیت خود بودند، دگرگون ساخت؛ ذهنیتی که از آن طلب می شود که بر خود در مفاهیم حقیقت و در شکل اعتراف آگاه شود.

من مایلم دو نکته را درباره قدرتِ شبانی ذکر کنم. تذکر اول این است که شایسته خواهد بود که رستگاری، قدرتِ شبانی را با نقش و تاثیرات کنفوسیونیسم در جوامع شرق دور مقایسه کرد. می بایست به شبه-تقارنِ زمانی هر دو اشاره کرد، می باید به این اشاره کرد چه نقش مهمی قدرت شبانی در اروپا برای رشد دولت در قرن شانزدهم و هفدهم بود، همانطورکه آئین کنفوسیوس در ژاپن هنگام دوره توکاواتا بود. اما می باید هم چنین تفاوت نهاد میان قدرت شبانی و کنفوسیوس: قدرت شبانی اساسا دینی است، کنفسیونیسم این طور نیست؛ غایت نجات روان در کنه اش هدفی اخروی است، درحالی که کنفسیونیسم اساسا نقش زمینی بازی می کند؛ کنفسیونیسم ثبات کلی بدن جامعه را هدف نهاده است که همه افراد یا همه انواع افراد به خود تحمیل می کنند، درحالی که نجات روان روابط فرمانبرداری میان شبان و گله بنامی کند؛ سرانجام نجات روان بواسطه فنونی که به کار می برد (هدایت روحانی، نگرانی برای نجات ارواح غیره) تاثیرات فردی دارد، که کنفسیونیسم با خود به همراه ندارد. این جا جهان مهمی از تحقیقات وجود دارد که برمبنای کارهای اساسی می توان رشد داد که در ژاپن توسط ماسائو مارویاما انجام شد.

دومین تذکر من به شرح ذیل است: به شیوه پارادوکس و غیرمنتظره ای از قرن هجدهم به این سو هم جوامع سرمایه داری و صنعتی هم اشکال مدرن دولت، که آن ها را همراهی کردند و حمایت کردند، نیاز به رویه ها، سازوکارها، به طور عمده رویه های فردی ساز داشتند که رستگاری روحی دینی به کار انداخته بودند. صرفنظر از چگونگی وداع با یک رشته از نهادهای مذهبی، که همیشه تغییراتی بودند که به خاطر ذیق وقت می توان ایدئولوژیک خواند، که مناسبت انسان های غربی را با انگاره های ایمان دینی قطعا به طور بنیادی تغییر می دهند، یک نوع نهالزدن، حتا تکثیر و تدوین فنون کشیشی در چارچوب لائیستی دستگاه دولت وجود دارد. ما شناخت کمی از آنها داریم و کم درباره آنها صحبت می کنیم؛ بیتردید به این جهت که اشکال بزرگ دولتی که از زمان قرن هجدهم رشد کردند خیلی زیاد در مفاهیم تامین آزادی به منزله نهاله زنی ساز و کارهای قدرت چیزی حقیر و غیرقابل بیان در خود دارند که انتظار نمی رود، که آن را بایستی تجزیه و تحلیل کرد و بر زبان رانده شود. همان طور که نویسنده رمان Un homme ordinaire می گوید، نظم ترجیح می دهد مکانیکی را، که پیدایش واقعاً فرومایه آن را سازماندهی می کند، انکار کند؛ طوری که هر استنادی را به عدالت از بین خواهد برد.

دقیقاً این سازوکارهای کوچک، نازل و پست هستند که می باید در جامعه برجسته شوند که آنها در آن در چرخه هستند. درحین اروپای قرن هجدهم و نوزدهم تحولی جامع، تبدیل کامل اهداف نجات روان به وقوع پیوست. اغلب گفته می شود دولت و جامعه مدرن فرد را انکار کردند. اگر این را با دقت بیشتری مد نظر قرار داد، آن وقت برعکس از توجهی که دولت به افراد دارد، وحشتزده می شوید؛ تح تاثیر قرار می گیرید از همه فنونی که تدارک و رشد داده شدند تا فرد به هیچ طریقی از دست قدرت نگریزد، نه از نظارت نه از مراقبت، نه از دانش، نه از تصحیح و اصلاح. همه یِ سازوکارهای انضباطی بزرگ: یعنی سربازخانه ها، مدارس، کارگاه ها و زندان ها سازوکارهائی هستند که فرصت می دهند فرد را محاصره کرد؛ فرصت می دهند بدانیم فرد چیست، چکار می کند، چه می توان از او ساخت، کجا باید او را جای داد، چطور لازم است او را میان دیگران جا داد. علوم انسانی نیز دانشی را می سازند، که مجال می دهد، بشناسیم افراد چه هستند، کی عادی است و کی نیست، کی معقول است و کی نیست، کی مستعد است و مستعد چه کاری است، رفتار قابل پیش بینی افراد کدام است، کی را لازم است منهدم کرد. اهمیت آمار درست از واقعیت سرچشمه می گیرد که اجازه می دهد اثرات توده ای رفتارهای فردی را اندازه گرفت و سنجید. لازم است اضافه کنیم، که سازوکارهای سرکوب و تضمین تنها اهداف عقلانی سازی اقتصادی و تثبیت سیاسی را دنبال نمی کنند، بلکه درعین حال اثرات فردی ساز دارند: آنها از فرد، وجودش و رفتارش، از زندگی، از حیات نه فقط همه، بلکه تک تک اشخاص رویداد مهمی می سازند، که حتا برای اعمال قدرت در جوامع مدرن ضروری و غیرقابل چشم پوشی است. فرد به [وسیله] اجرائی ماهوی قدرت تبدیل شده است. قدرت هرچه دیوانسالارانه و دولتمدار است، به شیوه پارادوکسی فردی ساز است. به رغم این که نجات روح در شکل ناب مذهبی اش قدرت تعیین کننده خود را از دست داده است، اما در دولت حاملی جدید و اصل انتقالی تازهای یافته است.

من مایلم به سخنانم خاتمه دهم و به مبارزات، بازی های قدرتی بازگردم که از آنها حرف زدم، و از آن ها مبارزات بر سر زندان و حول نظام کیفری تنها نمونه مشتی از خروار و یکی از موارد ممکن هستند. این مبارزات، خواه تنها بر مبارزاتی است که با جنون، بیماری روحی مرتبط اند، خرد و بی خردی، بر سر مبارزاتی که با روابط جنسی میان افراد مرتبط اند، روابط میان جنسیت ها، خواه این مبارزات بر سر محیط زیست اند، که اکولوژی خطاب می شود، یا مبارزات در رابطه با پزشکی، بهداشت و مرگ، این مبارزات موضوع و کاربرد بسیار دقیقی دارند، که اهمیت شان را تشکیل می دهد؛ کاربردی که کاملا فرق دارد با آن چه مبارزات انقلابی هدف خود نهاده بودند، و لااقل همان قدر شایسته بررسی شدن هستند. آن چه از قرن نوزدهم به این سو انقلاب لقب داده شده و آن چه احزاب و جنبش هائی، که انقلابی نامیده می شوند، در تکاپوی نیل به آنند، در حقیقت همان چیزی است که قدرت اقتصادی را بنا میسازد.

منبع:

Michel Foucault

Dits et Ecrits- Band III

Suhrkamp verlag, 2003, Frankfurt am Main







هیچ نظری موجود نیست: